Pärnu tn 60 kinnistu detailplaneeringu kehtestamine

Paide Linnavalitsuse 7.03.2022 korraldusega nr 75 kehtestati Pärnu tn 60 kinnisasja detailplaneering. Detailplaneeringu ala, suurusega ca 3500 m2 paikneb Paide linnas katastriüksusel 56601:005:0220 ja lähipiirkonnas Pärnu-, Telliskivi- ja Vaksali tänavate ääres.  Ala on hoonestamata haljasala, millel kasvavad üksikud puud, juurdepääs on välja ehitamata. Detailplaneeringu eesmärk on kinnisasjale Pärnu tn 60 hoonestusala, liikluskorralduse ja arhitektuurinõuete planeerimine ja tingimuste kehtestamine iseteenindusliku autopesula ja kiirsöögikoha ehitamiseks ning ehitusõiguse andmine.  

Planeeringuala maakasutuse juhtsihtotstarve Paide linna üldplaneeringu järgi on ärimaa ja seda ei muudetud. Detailplaneeringu elluviimisega ei ole ette näha täiendavat olulist keskkonna- ja sotsiaalset mõju piirkonnale kui planeeringu elluviimisel arvestatakse detailplaneeringus kehtestatud meetmetega. Planeeringust huvitatud isikuks oli Aqua Pesulad OÜ. 

Kehtestatud detailplaneering

Paide Linnavolikogu algatas 11. juunil 2020 otsusega nr 23 Pärnu tn 60 kinnistu detailplaneeringu koostamise, andis lähteseisukohad ja algatas keskkonnamõjude strateegilise hindamise.

Planeeringuala suurusega u 3900 m2 asub Paide linnas, Pärnu ja Telliskivi tänavate ristis. Detailplaneeringu koostamise eesmärgiks on rajada Pärnu tn 60 maaüksusele 4-boksiline iseteeninduslik autopesula ja seda teenindavad rajatised. Juurdepääsud  planeeringualale kavandatakse Pärnu ja Telliskivi tänavalt. Tänavamaa krundid on planeeringualasse haaratud ulatuses, mis võimaldab planeerida liikluskorraldust ja rajada Pärnu tänavaga piirneva krundi osa äärde kõnnitee. Lisaks planeeritakse kõnnitee Pärnu tn 62 krundi piiri äärde, et viia see kokku Pärnu tn 64 juurest tuleva kõnniteega. Maakasutus on Pärnu tn 60 maaüksusel ärimaa, mis on kooskõlas Paide linna üldplaneeringuga.

Sama otsusega algatati ka keskkonnamõju strateegiline hindamine (edaspidi KSH). Kuigi detailplaneeringu alusel kavandatav tegevus ei ole keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seaduse (edaspidi KeHJS) § 6 lõikes 1 ega 2 nimetatud olulise keskkonnamõjuga tegevus ja detailplaneering ei kuulu KeHJS § 33 lõikes 1 nimetatud loetelusse, mille puhul keskkonnamõju strateegiline hindamine (edaspidi KSH) tuleb algatada, tuleb KeHJS § 33 lõike 2 punkti 4 kohaselt KSH algatamise vajalikkust kaaluda ja anda selle kohta eelhinnang, kui koostatakse detailplaneering, millega kavandatakse KeHJS § 6 lõikes 2 nimetatud valdkonda kuuluvat ja § 6 lõike 4 alusel kehtestatud määruses „Tegevusvaldkondade, mille korral tuleb anda keskkonnamõju hindamise vajalikkuse eelhinnang, täpsustatud loetelu" kirjeldatud tegevust. Määruse § 15 punkti 9 kohaselt tuleb keskkonnamõju hindamise vajalikkuse eelhinnang anda tegevuse korral, mis võib kaasa tuua ebameeldiva või ärritava lõhnaaine eraldumise välisõhku. Keskkonnamõju strateegilise hindamise vajalikkust on kaalutud ka tulenevalt KeHJS § 6 lõike 2 punkt 22, milleks on muu tegevus, mis võib kaasa tuua olulise keskkonnamõju.

Detailplaneeringust huvitatud isik esitas Paide Linnavolikogu 11. juuni 2020 otsusele nr 23 vaide. Linnavolikogu ei rahuldanud vaiet ja huvitatud isik esitas kaebuse linnavolikogu otsuse nr 23 kohta Tallinna Halduskohtule. Tallinna Halduskohus otsustas 02. detsembri 2020 haldusasjas nr 3-20-1571 rahuldada huvitatud isiku, Aqua Pesulad OÜ kaebuse ja kohustas Paide linna otsustama uuesti detailplaneeringu KSH algatamise üle. Paide Linnavolikogu 28. jaanuari 2021 otsusega nr 3 muudeti 11. juuni 2020 otsus nr 23 keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamise osas kehtetuks.

Detailplaneeringu koostamisest huvitatud isikuks on Aqua Pesulad OÜ. Detailplaneeringu algatajaks ja kehtestajaks on Paide Linnavolikogu (Keskväljak 14, Paide linn, e-post paide@paide.ee), koostamise korraldajaks Paide Linnavalitsus (Pärnu 3, Paide linn, e-post paide@paide.ee ).

Detailplaneering:

Link planeeringulahenduse 3D mudeliga tutvumiseks: https://hendrikson.ee/maps/P2rnu-60-DP/